Op bezoek


Mariska Hammerstein bezoekt zowel in als buiten de Kinderboekenweek scholen en bibliotheken om voor te lezen, over haar boeken te vertellen en om vragen te beantwoorden over schrijven, boeken maken en uitgeven. Wie haar wil uitnodigen, kan het beste contact opnemen met de Stichting Schrijvers School Samenleving: www.sss.nl of tel: (020) 62 34 923.

In 2008, toen het thema van de Kinderboekweeek Pozie was, heeft ze in een aantal scholen kinderen klassikaal een herfstgedicht laten schrijven. Onderstaand gedicht is van groep 5b van de Julianaschool in Overveen.

Ik loop daar het bos
en ik zie veel mos.
De bladeren vallen van de bomen,
als de herfst gaat komen.
Er loopt ook een kaboutertje rond
en die raapt eikeltjes van de grond
Ik zie heel veel kleuren; bruin en rood.
En de bomen hier zijn heel groot.
Het regent hier heel erg veel,
maar de paddestoelen blijven heel.
De egel en de mol
graven samen een hol.

Sinds kort kun je haar voor grotere groepen boeken. Dan komt ze met twee acteurs van Living History met een programma rondom haar historische kinderboek Jan Janse, piratenkapitein in Marokko. De acteurs, die net als Jan Janse zelf uit Haarlem komen, beelden in bijpassende kostuums hoofdpersoon Jan Janse en zijn dochter Liesbeth uit, die haar vader per schip in Marokko gaat bezoeken. Een hele onderneming voor een jonge vrouw in de zeventiende eeuw. Ze heeft haar vader van alles te vragen over zijn jaren als kaper en piraat en ze wil natuurlijk ook weten waarom hij zijn Haarlemse vrouw en drie dochters in de steek heeft gelaten. Afwisselend zal er worden voorgelezen en zullen er scènes uit dit boek worden gespeeld.


Op deze foto vertelt ze in een klas op Aruba over haar boeken. Ze heeft in 2003 en 2005 tijdens het Kinderboekenfestival van Aruba tientallen scholen op Aruba bezocht. In 2003 was ze ook op Curaçao.