Jan Janse, piratenkapitein in Marokko

Jan Janse van Haarlem werd rond 1600 kaper. Eerst had hij het vooral op de vijandelijke Spaanse schepen gemunt, maar later sloot hij zich bij de Barbarijse zeerovers aan. Hij werd zelfs kapitein en later admiraal van de piratenvloot in Marokko. Vanuit het piratennest Salé was geen schip meer veilig; hij enterde soms ook Nederlandse schepen. Zijn belangrijkste handel bestond uit blanke slaven! Die haalde hij van andere schepen, of hij roofde hele dorpen leeg, bijvoorbeeld in Ierland en IJsland. Net als veel andere Nederlandse zeerovers haatte Jan Janse de Spanjaarden. De Spaanse koning had in die tijd een deel van Nederland bezet en wilde dat iedereen katholiek werd. De weerzin daartegen was toen zo groot dat veel mensen ‘liever Turks dan Paaps’ waren: liever moslim dan katholiek. Jan Janse bekeerde zich tot de islam en liet zich vanaf die tijd Murad Raïs noemen. Hij trouwde in Marokko zelfs met de dochter van de sultan. Zijn dochter Liesbeth, die hij als klein kind bij haar moeder in Haarlem achterliet, duikt tot twee maal toe in zijn leven op. Ze komt hem zelfs helemaal in Marokko opzoeken.

Vanaf 10 jaar
16,5 x 24 cm, 48 blz.
Gebonden € 14,90

NUR 212, 232
ISBN 90 808069 3 5
Bestellen via Uitgeverij SWP/Nino

Auteur:
Mariska Hammerstein
Omslag en illustraties:
Anco Nanninga
Vormgeving:
Anco Nanninga
 
Voor vergrotingen klik hier

  Tentoonstelling
In november 2005 was het boek Jan Janse, piratenkapitein in Marokko nog volop in de maak. Omdat het van 5-12 november in Haarlem de Haarlem-Marokkoweek was, mochten we in de bibliotheek van Schalkwijk alvast een kleine tentoonstelling rondom dit boek inrichten. Hij is er de hele maand november te zien geweest. Jan Janse, die in oude boeken en documenten Jan Jansz. van Haerlem wordt genoemd, groeide eind zestiende eeuw op in Haarlem. In het boek wordt zijn hele levensverhaal – voor zover we dat hebben kunnen achterhalen – verteld. Om dit boek te kunnen maken, zijn we niet alleen in archieven en bibliotheken gedoken: we zijn ook naar Rabat en Salé geweest, waar Jan Janse tussen 1623-1627 admiraal van de Marokkaanse piratenvloot is geweest. We maakten er foto’s van de kasba: het kasteel (een militair fort) met veel woonhuizen in de kronkelige straatjes. Daar woonden destijds veel van de piraten. Nu, 400 jaar later, staat de kasba er nog steeds.
 
Hieronder de vitrinekast en de panelen van de mini-tentoonstelling, met foto’s, tekeningen en piratenspullen.De foto’s van de tentoonstelling zijn gemaakt door Anneke Friedhoff van de Stadsbibliotheek in Haarlem, van wie ook het idee voor deze tentoonstelling kwam.